Bélféreg-kérédések

“Az én kutyám biztosan nem férges! Mindig nézem a székletét, de nem látok benne semmit! A legutóbbi féreghajtáskor sem jött ki belőle semmi.”
Ha egy kutya bélsarában nem lát a gazdi bélférget, az még nem jelenti azt, hogy nincs az állatban! A fonálférgek (orsóféreg és kampósféreg) nem hagyják el a kutya testét a bélsárral. Az egyetlen lehetőség arra, hogy ezeket a férgeket a kutya szervezetéből távozni lássuk, ha a kölyökkutyában nagyon elszaporodnak, és hányadékkal kiböfögi őket. Ezeknek a férgeknek a petéi (csak mikroszkóppal láthatók!) vagy ritkán a lárvái (0,5-2 mm nagyságúak) időszakonként a bélsárral eltávozhatnak. Sok esetben a bélsárral a kutyából eltávozott féregpeték vagy féreglárvák száma olyan csekély, hogy felületes, ránézéses vizsgálattal nem állapítható meg, hogy van benne vagy nincs, ráadásul az ürülésük szakaszos. Biztonságos eredményt adó vizsgálat csak a kutya három napon keresztül kibocsátott bélsarából vett minták  mikroszkópos vizsgálatával érhető el. Ez egy eléggé idő-, munka- és költségigényes eljárás, amely nem várható el a kutyatartóktól. (Egy közelmúltban végzett vizsgálat szerint a kutyák ürülékének 16% -ában találhatók meg az orsóféreg petéi.) A féreghajtó beadása után is előfordulhat, hogy az elpusztult férgek megemésztődnek a kutya belében, illetve ürülhetnek az emberi szem számára nem látható mérettartományba tartozó parazitaalakok is. Ezért nemcsak akkor kell egy kutyát féregteleníteni, ha a gazdi látja a bélsárban a férgek valamelyikét, hanem rendszeresen, egész életén keresztül.

“Szánkázik a kutya a fenekén. Biztos férges!”
Bár a “szánkázás” gyakori kísérő tünet, de nem biztos, hogy bélférgességre utal! Okozhatja például a kutya bűzmirigyének gyulladása is. Ugyanígy igaz, hogy ha nem látunk semmi különös tünetet, az még nem jelenti azt, hogy kutyánk nem fertőzött. Az esetek döntő többségében sajnos semmiféle felismerhető tünet nem jelentkezik.

“Milyen alternatív módszer létezik a kémiai hatóanyagú gyógyszerkészítményeken kívül a féregtelenítésre?”
Sajnos nincs természetes alapanyagú gyógyszer vagy más alternatív módszer a bélparaziták elpusztítására.

“Maradt a gyerektől gyógyszertári féreghajtó. Beadhatom a kutyának?”
Kutyák féreghajtására nem ajánlott humán készítmény használata. Az állatgyógyászati készítmények biztonságosak, hatékonyak. ugyanez természetesen fordítva is igaz: az ember se vegye be a kutya gyógyszerét!

“A kutyámnak adott féregtelenítő mindenfajta féreg ellen hat?”
Vannak speciális készítmények egy-egy féregfajra, de a leginkább elterjedtek az úgynevezett kombinált (szélesspektrumú) szerek, amelyek szinte minden bélféregfajt elpusztítanak. A lakásban vagy kertben, udvaron tartott kutyáknak ezek a készítmények teljes mértékben megfelelnek. Ezek az állatorvosnál vagy állatpatikákban beszerezhetőek. Vannak speciális készítmények is, amelyekkel lehetőség van egy-egy kutya esetében az életkörülményeiből adódó rizikónak megfelelően egy-egy féregfaj ellen kezelni. A vidéken élő, mezőn vagy réten rendszeresen egeret, patkányt vadászó kotorékebet érdemes fonálférgek ellen ható gyógyszerrel az átlagosnál gyakrabban féregteleníteni. A vadászathoz használt vagy erdős vidéken élő kutyát, amely gyakran találkozhat rókával, tanácsos 4-6 hetente galandférgek ellen ható készítménnyel féregteleníteni, mert például a rókaféreg 30-40 nap alatt válik ivaréretté és kezdi el a petéit lerakni.

“Hogyan kaphatták el a kölyökkutyák a bélférgeket, hiszen még nem is vittük ki őket a kertből?”
A néhány hetes kölyökkutyák között leginkább elterjedt bélparazita az orsóféreg. A tapasztalatok szerint ennek az az oka, hogy az anyaállatnak az előzetes és a vemhesség ideje alatti féregtelenítésére nem fordítottak elég figyelmet. Az anyaállat három különböző módon jelenthet veszélyt a kölykeire:
– a vemhesség ideje alatt a megváltozott immunrendszer miatt már az anyaméhben történik a fertőzés;
– a szülés után a férgek az anyatejen keresztül a kölykök szervezetébe jutnak;
– az anyaállatból eltávozó orsóféreg-peték visszakerülnek a kölykökbe.

“Miért mondja az egyik állatorvos, hogy évente kell féregteleníteni a kutyámat, egy másik meg azt, hogy háromhónaponként?”
A tárgyilagos helyzet gyakorlatilag még ezeknél a javasolt időintervallumoknál is rosszabb. A kutya szervezetébe bármilyen módon bejuttatott féregtelenítő szer csakis azokat a férgeket pusztítja el, amelyek abban az időpontban, kifejlett alakban a kutyában vannak. A szerek azonban nem nyújtanak hosszú távú védelmet vagy megelőzést. A gyártmányok között igen nagy az eltérés: némelyik használata utána 3-5 nap, másoknak 4-5 hét elteltével a kutya gyakorlatilag ismételten valamilyen féregfertőzést szedhet össze, ha pl. megeszik vagy megnyal valamit, amiben valamilyen bélparazita petéi vagy lárvái vannak. A helyesen tanácsolt 3-6 hónaponkénti rendszeres féregtelenítés jó kompromisszum az elmélet és a gyakorlat között, aminek betartása a férgek túlzott elszaporodását, elterjedését nagyon hatékonyan megelőzheti. Fontos tudni, hogy jogszabály írja elő a kutyák éves kötelező veszettség elleni oltása mellett az oltással egyidőben végzett, széles spektrumú szerrel történő féreghajtást is.

“Valóban életveszélyesek a kutyában élősködő férgek az emberekre?”
Amennyiben a bélférgek petéi valamilyen úton-módon az ember szervezetébe kerülnek (pl. a kisgyermek a szájába veszi a kezét, amellyel előtte kutyát simogatott, s annak szőrzetén bélféreg-peték voltak), akkor ott megindul a lárvává való átalakulásuk, majd kifejlődésük. Attól függően, hogy vándorlásuk, mozgásuk után melyik emberi belső szervben találhatók, különböző betegségeknek lehetnek okozói. Nagy az affinitásuk az idegszövethez, ezért nagy hányaduk juthat az agyvelőbe, de esetenként a szembe is. Súlyos tüneteket okozhatnak, elsősorban nagyobb mennyiségű fertőzőképes pete felvétele után. Leginkább a gyerekek vannak kitéve a fertőződés veszélyének, hiszen a kutyával érintkezve kevésbé ügyelnek a személyi higiéniára.

Kedvenceink a bélparaziták különböző fajainak fő hordozói lehetnek, ezáltal erősen megnövelhetik a fertőzés elterjedésének veszélyét, ami már a kutyával érintkező felnőttre és gyerekre is potenciális veszélyt jelenthet. Ám ha a kutya rendszeres féregtelenítésben részesül, és az emberi családtagok betartják az alapvető higiéniai szabályokat, akkor a fertőzés terjedésének veszélye minimálisra csökkenthető. A kutya ürülékének a közterületről történő összeszedése szintén nagyban hozzájárulhat a bélféreg-fertőzés terjedésének megakadályozásához.

Forrás: kutya.hu