Bolhairtás

Az állat bolhamentesítésével egyidőben a lakás bolhairtásáról is gondoskodni kell, ezzel elkerülhető a pingpong-fertőzés. Az állat kezelésére az alapos bolhairtó samponos fürdetés, majd a spot on készítmények használata javasolt.

Sokféle bolhairtó, csepp, spray, por, oldat, sampon, nyakörv van forgalomban. Fogadjuk meg az állatorvos javaslatát, – figyelembe véve az állat korát, méretét, bundasűrűségét, vérmérsékletét, a fertőzés súlyosságát – a szerek kiválasztásakor.

A támadás másik frontja a környezet. A fegyvertárban két fő eszköz található, a speciális, környezetben is használható bolhairtó spray (vagy por) és a porszívó. A legjobb megoldás, ha mindkettőt párhuzamosan alkalmazzuk.

Első nekirugaszkodásra a lakást teljesen porszívózzuk ki, ahogyan takarításkor is szoktuk. Ezután menjünk végig ismét minden szobán, a porszívót állítsuk a legnagyobb szívóerőre, a csövére pedig a legszűkebb réssel ellátott szívófejet tegyük föl. Ügyeljünk a falak mentén a padlószélekre, a szegélylécek melletti területekre, a víz-, gáz-, fűtéscsövek közvetlen környezetére, a padló repedéseire, parketták közeire, a radiátorok mögötti, konvektorok melletti területekre. A bolhák különösen kedvelik ezeket a melegebb helyeket, melyek normál porszívózással nem tisztíthatók hatásosan.

Porszívózzunk át minden bútordarabot, párnákat, lábtörlőket (mindkét oldalukon), székeken lévő ülőpárnákat, stb. Különösen ügyeljünk azokra a területekre, ahol házi kedvenceink szívesen tartózkodnak (fekvőhely, etetőhely).

Porszívózás után a porszívó fejét, a porzsákot, majd a helyiségeket fújjuk be bolhairtó spray-vel azokat a helyeket, amelyeket a bolhák kedvelnek. A spray használatakor ügyeljünk, hogy ne lélegezzük be, szembe ne kerüljön, ne legyen semmilyen állat a helyiségben (madár, hal). Ha állat utazott autónkban, a takarítást terjesszük ki a kocsira is, valamint ha kint tartjuk, akkor a kutyaházra.

A bolhairtást a legnagyobb szakszerűség mellett is gyakran ismételni szükséges.

Forrás: termeszettar.hu