Bolhanyál allergia

Bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás

A betegség kutyákon és macskákon egyaránt előfordul, a bolhanyállal szembeni túlérzékenységen alapul.

A bolha nyálában található enzimek, rövid láncú fehérjék, illetve aminosavak kedvencünk szervezetébe kerülve, mint idegen anyagok lépnek fel. Ez ellen pedig az immunrendszer egy védekező mechanizmust indít be, s ellenanyagokat kezd el termelni. Bizonyos esetekben ez a folyamat túlzott mértéket ölt, s ilyenkor ún. túlérzékenységi reakció alakul ki. Abban az esetben, ha ez egyszer már kialakult, akkor már minden elkövetkező bolhacsípés után ilyen reakcióval felel kedvencünk szervezete.

Vannak olyan egyedek, amelyeknél ez a reakció már az első bolhacsípés után kialakul, míg másoknál akár 3-4 év is eltelhet, mire a szervezet egy allergiás reakcióval válaszol a bolhacsípésre.

Szobában tartott állatokon gyakrabban tapasztalható, valószínűnek tartják, hogy a bolhák támadása itt lökésszerű, nem pedig folyamatos inger éri a gazdaállatot. Új környezetbe kerülve is meglephetik a bolhák kedvencüket, így nyaralás előtt érdemes a bolhátlanítást elvégezni.
Egy-két bolha szúrása elég a túlérzékeny szervezetnek a betegség kialakulásához, tehát nem kell, hogy „bolhás” legyen az állat.

A csípés helyén apró göb keletkezik, amely erősen viszket, az állat folyamatosan vakarózik „rágja magát”. A szőr ezeken a területeken kihullik, a bőr kipirul, kisebesedik, nedvedzik, gyakran másodlagosan baktériumok, gombák telepedhetnek meg, amelyek súlyos bőrgyulladást idézhetnek elő. Leggyakrabban a háton és az ágyéki részen, a combon, macskánál főleg a nyakon alakul ki az elváltozás.

A tünetek észlelésekor forduljon állatorvoshoz, mert más betegségek is jár hatnak hasonló tünetekkel, valamint az időben elvégzett kezelés csökkenti a másodlagos szövődmények kockázatát.

Ha kedvencükön a betegséget megállapították, minél előbb el kell végezni a bolhamentesítési programot, amely a beteg és az együtt tartott állatok kezeléséből, valamint a környezet bolhamentesítéséből áll.

Bolhanyál allergia okozta bőrtünet kutyán Forrás: allatorvos.net

 

Forrás: allatdoki.hu, allatorvoszala.hu