Bőrféreg (Dirofilaria repens)

A bőrféreg kiemelt jelentőségű abból a szempontból, hogy ha egy laborvizsgálat során mellékleletként mikrofiláriákat találnak kedvencünk vérében, akkor még nem tisztázott, hogy mindezt szív vagy bőrféreg okozza-e, mivel a mikrofiláriák morfológiailag (azaz küllem alapján) mikroszkóp alatt nagyon hasonlítanak egymásra. Csak gyakorlott vizsgáló szakember tudja elkülöníteni őket egymástól. Azonban az elkülönítés igen fontos, mivel amíg a bőrfégresség jóval kisebb pathogenitású betegség, addig a szívférgesség komoly megbetegedésként pusztíthatja el a szeretett kedvencet.

Mi a bőrféreg (Dirofilaria repens)?

A fonálférgek törzsébe tartozó parazita. Nevét onnan kapta, hogy a felnőtt férgek a bőrben, bőr alatt lévő duzzanatokban élnek.

Hogyan terjed?

A fertőződés szúnyogok (dalos szúnyog, és más szúnyogok) révén történik. A szúnyog vért szív egy fertőzött állatból, ekkor a vérrel együtt a féreg lárvalakjai (mikrofilaria) is a szervezetébe jutnak. A lárvák két hétig a szúnyogban tovább fejlődnek, majd egy következő vérszívással azokat az állatba oltja.

A dalos szúnyog 4-6 milliméter hosszú kétszárnyú. Teste sötétbarna, világosbarna, sárga és fehéres pikkelyekkel sűrűn borított. A nőstény hosszú szúró-szívó szájszervvel rendelkezik, amely 6 vékony szúrósertéből áll. Forrás: elovilag.turaoldal.hu

Kik a veszélyeztetettek?

Elsősorban a kutyák, de macska is fertőződhet. A szúnyog az emberbe is beolthatja a lárvát, amiből kifejlődhet a felnőtt féreg (bőrduzzanatokat okozva).

Hogyan fejlődik a szervezeten belül a féreg?

A szúnyog által beoltott lárvákból kb. 6-9 hónap után fejlődnek ki a felnőtt férgek, amelyek aztán évekig a bőr alatt élhetnek. Amikor elérik az ivarérett kort, a nőstény férgek a lárvákat az állat vérkeringésébe ürítik (amit a szúnyog innen fel tud venni és másik állatot fertőzni).

Hogyan és hol van jelen a szervezetben?  Hogyan lehet felismerni?

Mint a neve is mutatja, a kifejlett férgek a bőr alatti kötőszövetben és az izompólyában találhatóak, és akár évekig is életben maradhatnak. Az állaton nem fájdalmas, tömött tapintatú csomók formájában jelennek meg. Sok esetben tünetmentes marad a fertőzöttség, vagyis nem tapasztaljuk semmiféle jelét, hogy az állat fertőzött lenne. Igen gyakori, hogy egy rutin műtét során (pl. ivartalanítás) véletlen leletként bukkannak fel.

Melyek a károsító hatásai?

Kutyánk fertőzöttségének több szempontból lehet jelentősége. Először is, számára kellemetlen tüneteket okoz: bőrgyulladást, viszketegséget, szőrhullást, illetve a bőrben kicsiny göbök kialakulásával járhat. Emellett a mikrofiláriák folyamatosan jelen vannak a véráramban, ezek allergiás reakciókat válthatnak ki, idült esetben akár veseelégtelenséget is okozhatnak, hasonlóan a szívférgesség mikrofiláriáihoz.

Mivel és hogyan kezelhető a kutya?

Alapvetően a fejlődés szerint és a kezelés szempontjából a féregnek két „állapotát” kell megkülönböztetni. A bőr alatt lévő kifejlett férgeket sebészi úton lehet eltávolítani, vagyis az ilyen gyanús duzzanatokat műtéttel kimetszik a bőrből. A csomók felvágásakor egy 5-17 cm hosszú, vékony féreg bukkan elő. A lárvákat a vérből pedig egy spot on készítménnyel lehet elpusztítani, amelyet folyamatosan legalább fél éven keresztül alkalmazni kell egy fertőzött állat esetében.

Forrás: kutyabarat.hu