Fajtái

Hazánkban leggyakrabban előforduló bolhafajok

Az emberbolha (Pulex irritans) nevével ellentétben nem válogatós parazita, háziállataink (kutya, macska, sertés, baromfi, stb.) vérét éppúgy kedveli, mint az emberét.
Világszerte előfordul, a civilizált államokban már ritka. A meleg éghajlatú országokban helyenként még igen gyakori. Az emberbolha hímje 2 – 2,5, míg a nőstény 2,5 – 3,5 milliméter hosszú, szárnyatlan rovar.
Az emberi településeket kedveli. Élettartamuk: 2 hónap – 1 év. Az emberbolha 35 centiméter távolra és 20 centiméter magasra képes ugrani, tehát százszor akkora távolságra, mint a saját testhosszúsága. A nagyobb testű ugrólábas rovarokkal ellentétben, egymás után többet is tud ugrani.
A kifejlett bolhák jól bírják az éhezést, bár ha tehetik, naponta szívnak vért. Kedvező feltételek esetén (meleg és száraz környezet) évente több nemzedékük is megjelenik.
Különösen előnyösek számukra a rögzített pad- és széksorok közötti nehezen takarítható hézagok, így a színházak, mozik és járművek, valamint a nyirkos, földes szobák padlója, a tantermek dobogó alatti területei.

kutya bolha (Ctenocephalides canis) elsősorban a kutyák vérével él, néha a macskákon és az embereken is előfordul. A kutya bolha nem csupán vérszívása miatt kellemetlen, hanem veszélyes is, mivel lárvája szerves hulladékon él, s így az uborkamagképű galandféreg (Dipylidium caninum) petéit is megeszi, s ezzel köztes gazdává, terjesztőjévé válik a parazitának. A kutya vagy macska szőrének tisztogatása közben lenyelheti a bolhát, ezzel gazdaállattá válik, s kifejlődik benne a galandféreg.
A kifejlett nőstény bolhák 2 – 4, míg a hímek 2 – 3 milliméter hosszúságúak. Színük barna. Kemény külső vázuk ellenáll a nyomásnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy túléljék mikor a kutya rájuk fekszik. A kutya bolhák képesek akár 50 centiméter hosszúságot, és 25 centiméter magasságot ugrani.

macska bolha (Ctenocephalides felis), az egyik leggyakoribb és legelterjedtebb bolha faj a Földön.
A kifejlett példányok 1 – 2 milliméter hosszúak, és általában vöröses-barna színűek. Rendkívül vékony, és fürge rovar, elég nehéz megtalálni az állat szőrzetében. Macska hiányában az emberek vagy a kutyák vérét sem veti meg.

keleti patkány bolha (Xenopsyiia cheopis), más néven trópusi patkány bolha, a rágcsálók, elsősorban a patkányok nemzetségén élősködnek. Csípésével terjeszti a bubópestist és tífuszt, mely a középkorban félelmetes járványokat okozva emberek százezreinek halálát idézte elő. Nagyon veszélyes bolhafaj, mivel a jelzett betegségeket képes átörökíteni az újabb bolhagenerációra fertőzött petéin keresztül.