Irtó vagy riasztó?

Érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a riasztó (repellens) és az irtó (ölő) hatóanyagot tartalmazó termékek között.

riasztó, repellens (latin: elriasztó, távol tartó, pl.: rovart) olyan anyag, amely elriasztja az élősködőket. Repellens hatás alatt bizonyos hatóanyagok kullancsokra és rovarokra kifejtett távol tartó hatását értjük, ami megakadályozza a paraziták megtapadását, szúrását vagy vérszívását a kezelt emberen, állaton. A parazitáknál már egy rövid ideig tartó kontaktust követően koordinációs zavar, majd bénulás lép fel, majd gyorsan elpusztulnak. Ezek a szerek a „hot foot”, magyarul „forró láb” hatásuknak köszönhetően nem engedik, hogy a kullancs vért szívjon, hanem az élősködő még ez előtt lefordul az állatról. Elég, ha a parazita hozzáér a kezelt állat szőréhez, máris felveszi a hatóanyagot, leesik a kutyáról és elpusztul, anélkül, hogy vért szívott volna. Ezáltal megakadályozható a megtapadás, csípés, és annak következményeként a kórokozók átvitele, valamint a kórokozók továbbvitele az emberre, állatra.

Az irtó hatóanyagokban az a közös, hogy annak érdekében, hogy találkozzanak a hatóanyaggal, a bolháknak és kullancsoknak
rá kell kapaszkodniuk a bőrre, és el kell kezdeniük a kutyából vagy macskából való táplálkozást (nagyobb a fertőződés kockázata). Megkülönböztetünk pl. inszekticid (rovarölő), akaricid (atkaölő), aficid (tetűölő) szereket. Számos inszekticid hatóanyag rendelkezik akaricid tulajdonsággal is. Ezek általában a vérszívók idegrendszerére hatnak, bénulást, majd pusztulást okoznak.