Kullancs-encephalitis

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás.

Ez a vírus által kiváltott betegség idegrendszeri zavarokat okoz, első sorban az embernél fordul elő, de kutyáknál is felléphet, különösen akkor, ha az állat immunrendszere a fertőzés időpontjában le van gyengülve. A vírust a közönséges kullancs terjeszti és időközben Magyarország jelentős részén elterjedt.

Kórokozó: Kullancsencephalitis vírus

Terjesztő: Közönséges kullancs (Ixodes ricinus)

Ixodes ricinus Forrás: influentialpoints.com 

Forrás: tumentoday.ru

Átviteli idő: Pár perccel a csípést követően

A fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő: 2-3 hét

Klinikai tünetek: Az emberhez hasonlóan a vírus az arra érzékeny állatoknál súlyos betegséget vált ki, ami az állatok nagy részénél elhullással végződik ill. az állatot a betegség súlyosságára és az azzal összefüggő rossz kilátásokra tekintettel el kell altatni.

A fertőzést követően láz lép fel, a lázat görcsök, mozgászavar, bénulás és más idegrendszeri tünetek kísérik. Jellemző a fej- és a tartótájék túlérzékenysége, valamint a növekvő fájdalomérzés. Viselkedési zavarok léphetnek fel az apatikustól egészen az agresszív viselkedésig. Az agy idegeinek károsodása következtében a pofa és a szem izmainak bénulása következik be.

Megelőzés: Az emberrel ellentétben a kutyák számára nem áll rendelkezésre védőoltás, éppen ezért nagy figyelmet kell fordítani a kullancs elleni védelemre.

Forrás: scalibor.hu