Leishmaniózis

A zoonózisok, azaz az állatokról emberekre is átterjedni képes kórokozók közé tartozó megbetegedés. A Leishmaniózis általában a kutya elhullásával végződő betegség, amit nagyon komolyan kell venni. Első sorban a Földközi tenger térségeiben fordul elő. Egyedi eseteket már Németország délnyugati részén, Svájcban és még Belgiumban is regisztráltak.

Kórokozó: egysejtű Leishmania infantum

Terjesztő: Az alkonyatkor és éjszaka aktív lepkeszúnyogok közül a Phlebotomus papatasi, illetve a Phlebotomus perniciosus

Phlebotomus papatasi Forrás: diptera.info
Phlebotomus perniciosus Forrás: diptera.info

A fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő: Hónapokkal vagy évekkel a csípés után

Klinikai tünetek: A tünetek rendkívül változatosak lehetnek: testsúlycsökkenés, hasmenés, hányás, szőrhullás, fekélyek a bőrön, máj-, és lép megnagyobbodás, nyirokcsomó duzzanat, kötőszöveti gyulladások. Gyakran alakulnak ki krónikus tünetek is, mint nem gyógyuló ekcéma, szőrhiány az orrháton, a fülkagylókon, és a szemek körül. Az állatok a betegség végső fázisában „csonttá és bőrré” fogynak. A betegség több hónapos lefolyású. A kezeletlen állatok 90%-a egy éven belül elhullik. A leishmaniasis jelenleg nem gyógyítható megbetegedés, a halálozási arány rendkívül magas. A betegség ellen hatásos védőoltás nem létezik. Ha nem kezeltetjük az állatot, két éven belül elpusztul. Ugyanakkor a kezeléstől sem várhatjuk a kutya végleges gyógyulását.

A betegség előfordulása: A Leishmaniosis kórokozójának köztigazdája a lepkeszúnyog, amit Magyarországon a déli megyékben, folyóink mentén már több alkalommal fogtak be. Egyes felmérések szerint Dél-Franciaországban a kutyák mintegy fele is fertőzött lehet, de a betegség már megjelent Észak-Franciaországban, Dél-Németországban, Svájcban, valamint Belgiumban is. Akkor is legyünk elővigyázatosak, ha nyáron a kutyánkkal Horvátországba, Szlovéniába, Olaszországba vagy Szerbiába utazunk.

A betegség megelőzése: Amennyiben ön május és október között  leishmaniával fertőzött országba utazik kutyájával, mindig tartsa az állatot zárt térben napnyugta és napfelkelte között. Használjon a lepkeszúnyogok távoltartására alkalmas készítményt, amely lehet nyakörv, vagy rácseppentős oldat, un. spot on. Az utazás előtt keresse fel állatorvosát  és kérje tanácsát ezen készítményekkel kapcsolatban!

Forrás: provet.hu, scalibor.hu, kisallatorvos.blog.hu