Lehetőségek a védekezésre

Az élősködők ellen kereskedelmi forgalomban kaphatóak rácsepegtető oldatok (spot on készítmények), spray-k, oldatok, rágótabletták, illetve irtó- és riasztó nyakörvek. Sok készítmény nem csak kullancsok és bolhák, hanem szúnyogok, legyek és egyes férgek ellen is védelmet biztosít. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, melyik készítményt válasszuk, át kell gondoljuk, hogy pontosan mi ellen, mennyi ideig, milyen körülmények között (milyen területen sétálnak, megy-e vízbe a kutya), milyen módon (pl. csepp vagy nyakörv) kívánunk védekezni. 

Nincsen „legjobb” készítmény. Minden készítménynek van előnye és gyengéje. Egyes szerek hatékonysága állatonként is különböző lehet, vagyis vannak olyan állatok, amelyeknél az egyik jól bevált, márkás készítmény nem, vagy csak korlátozott mértékben működik, míg egy másik teljes hatékonysággal. Így ha valamelyik készítménnyel nem vagyunk elégedettek, akkor váltsunk egy másikra.

Nyakörv

A nyakörvek hosszabb védettséget biztosítanak, ez termékenként változóan 6-8 hónapot jelent. Fontos megemlíteni, hogy a nyakörvek a hatóanyagot folyamatosan adják le, nem elég őket az erdei séta idejére felhelyezni.  Előnye, hogy könnyű feltenni, és ha esetleg valamelyik összetevőjére a kutya allergiás reakciót mutat, azonnal le tudjuk venni. Hátrányuk, hogy beakadhatnak, elveszhetnek, és úsztatás előtt mindenképpen le kell venni őket, a hatóanyagaik ugyanis legtöbbször veszélyesek a halakra és más vízi élőlényekre. Hosszú szőrű kutyánál kisebb lehet a hatékonyság, mert nem érintkezik megfelelően a bőrfelülettel. A kisgyerekes családokban az is előfordulhat, hogy a mindent felfedezni vágyó gyerekek megnyalják, a szájukba veszik a nyakörvet, ami veszélyes lehet.

Spot-on

A rácsepegtető oldat gyorsan és könnyen alkalmazható, de általában havonta meg kell ismételni a kezelést. Ha az állat nem viseli nyugodtan a csepegtetést, akkor nem biztos, hogy az előírt teljes adag a bőrére kerül, és kevésbé lesz hatékony a védelem. Egyes hosszú szőrű kutyák esetében feltétlen előnye, hogy nem kell gyakrabban fésülni kedvencünket, amiért annak bundája a nyakörv helyén pillanatok alatt összecsomósodik. Praktikus este felhelyezni a cseppet, mivel annak megszáradásáig nem tanácsos simogatni kedvencünket. A cseppek teljes felszívódása után (átalában 2-5 nap) úszhat is kedvencünk, de a gyakori fürdés csökkentheti a termék hatékonyságát.

Tabletta

A legújabb védekezési módszer, egyelőre ezekről van a legkevesebb információ, tapasztalat. A rágótabletták hatásideje három hónap is lehet. A beadásuk egyszerű, viszont hátrányuk, hogy ha bármilyen érzékenység lép fel velük szemben, nem tudjuk egyszerűen levenni a kutyáról, mint a nyakörveket. Mindenképpen tájékozódjunk megfelelően állatorvosunknál, illetve nyilvános fórumokon az eddigi tapasztalatokról, lehetséges mellékhatásokról, mielőtt alkalmazzuk.

Egyéb

A spray adagolása általában nehézkes, mert 10-20 centiméter távolságból az állat egész testét be kell permetezni. Hosszú szőrű állatoknál különösen nehéz megoldani, hogy a szőrzet teljesen átnedvesedjen, és a készítmény eljusson a bőrig. Amíg a szőr meg nem száradt, a kutyát nem szabad simogatni. Sok esetben viszont nagy segítséget jelentenek, pl. néhány hetes kölyökállatoknál biztonsággal csak a számukra kifejlesztett spray alkalmazható, nyakörv, cseppek nem.

Az ultrahangos kullancsriasztónak semminemű egészségkárosító hatása sincs, ezért kölyök, vemhes, beteg, öreg vagy stresszre érzékeny kutyák és macskák is viselhetik – viszont hatása nem bizonyított, így csak kiegészítő védekezésként alkalmazzuk.

Esetleges bolhafertőzöttség esetén az állat környezetét is kezelnünk kell, erre különböző szerek kaphatóak pl. spray vagy por formájában.

 

Nagyon fontos, hogy csak az adott fajnak (kutya, macska) megfelelő szert használjuk!  Véletlen sem szabad macskára cseppenteni kutyának való készítményt, súlyos mérgezést okozunk vele!

MINDENKÉPP TÁJÉKOZÓDJUNK A KÜLÖNBÖZŐ SZEREK ALKALMAZÁSÁNAK FELTÉTELEIRŐL (pl. van, ami csak szívféreg teszt után adható, vagy egyes kutyafajták érzékenyebben reagálnak bizonyos hatóanyagokra), ÉS A LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKRÓL!