Rühösség

rühösséget okozó atkák – melyek az emberre is átterjedhetnek – a bőr hámrétegébe furakodnak, ott járatot vájnak és elszaporodnak. A nem kellő ellenálló-képességű gazdaállatban olyannyira elszaporodhatnak, hogy kialakul a klinikai rühösség, az állatok szünet nélkül vakaródznak és rövidesen lesoványodnak.

A kutya rühösségének három formája van, a Sarcoptes rühösség, a Notoedres atkák által okozott fejrühösség és az Otodectes fülrühösség.

A kórokozó

A rühösség okozója a Sarcoptes scabiei var canis nevű, erősen fejlett, rágásra alkalmas szájszervekkel és vaskos végtagokkal ellátott rühatka.
Amíg a nőstények a bőrbe vájt járatokban tartózkodnak, a hímek a bőr felületén „mászkálnak”, miközben a megtermékenyítésre váró nőstények után kutatnak.
A hímek kialakulása összesen 14, a nőstényeké 21 napot vesz igénybe. Egy-egy nőstény a bőr járataiban vándorolva 3-4 naponként produkál egy-egy petét, és élete folyamán általában 40 „tojást” rak.

A rühatkák elszaporodása, a bántalom fellépése, lefolyása, elhatalmasodása ezúttal is nagymértékben függ az állatok ellenálló-képességétől.

Fejrühösség

Okozója a macska rühösségét okozó Notoedres Cati nevű rühatka. A kutyák rendszerint a megbetegedett macskáktól kapják meg a bántalmat.

Főként a fiatal kutyák betegednek meg, mely során elsősorban a fejen mutatkoznak a rühösség tünetei, mely vakaródzással, a fejbőr pikkelyezésével és pörkképződéssel jár.

Fülrühösség

Okozója az Otodectes Cynotis nevű rühatka, mely a kutya és macska külső hallójáratának a lakója, de az emberben is megtelepedhet. Kutyákon gyakori az enyhe fertőzöttség, mely legfeljebb a fej rázásában és a rendesnél valamivel több fülzsír termelésében mutatkozik.
Súlyosabb esetekben azonban, főleg a hosszúszőrű és lógó fülű kutyafajtákban külső füllgyulladás is társulhat a bántalomhoz. Ekkor a kutyák nyugtalanok, fejüket rázzák, nyüszögnek, vonítanak.

Olykor a rühösség átterjed a középfülre, amikoris ferde fejtartás és egyensúlyzavarok lépnek fel.

Orvoslás

Az atkák elpusztítására szolgáló gyógyszeres oldatot (pl. NeoStomosan stb.) a fülkagyló és a külső hallójárat elváltozást mutató területére juttatjuk. Mindkét fület kezelni kell. A kezelést 7 nap múlva megismételjük. Az elkészített oldat 24 órán belül felhasználandó! Ez azonban csak az egyik teendő, hiszen meg kell szüntetni azokat a tartási és takarmányozási tényezőket, melyek az állatok ellenálló képességét csökkentik.