Szívféreg: pozitív

Hogyan előzhetjük meg, hogy kutyánk szívférges legyen?

Léteznek havi tabletták, havi cseppek, amik bőrre kenve fejtik ki hatásukat. A kutyában okozott kár, és a kezelés költségei is sokkal többe kerülnek, mint a megelőzés.

Hogyan deríthetjük ki, hogy a kutyánk szívférges-e?

Jelenleg kétféle teszt áll rendelkezésünkre, melyekhez az állat vérére van szükség. Az egyik egy antigén-kimutatáson alapuló gyorsteszt, melyet pillanatok alatt el tud végezni az állatorvosunk (ELISA), a másik pedig egy laboratóriumi teszt, mely a levett vérből kimutatható mikrofiláriákat vizsgálja (KNOTT).

Ezeken kívül még megállapíthatják a fertőzöttséget kenetvizsgálat (nem teljesen megbízható módszer), PCR vizsgálat, mellkas-röntgen, szívultrahang és EKG vizsgálat során is, ám az utóbbiak csak akkor javasoltak, amikor már bizonyosságot nyertünk és fel szeretnénk térképezni, hogy mekkora a baj. Mivel a férgek mikrofiláriáinak jelenléte a vérben bizonyos napszakokban eltérő lehet, érdemes több tesztet is (ELISA és KNOTT) is elvégeztetni.

Ha kutyáink egyike szívférges, átadhatja azt a többi kutyánknak?

Nem. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: az egyetlen módja a szívféreg terjedésének a fertőzött szúnyog csípése. És még ha egy féregmentes szúnyog csípi is meg fertőzött kutyánkat, majd egészséges ebünket is, akkor sem terjeszti tovább a parazitát köztük. Ennek oka, hogy amikor egy szúnyog egy fertőzött állatot csíp meg, akkor a féregnek át kell esnie egy lappangási perióduson (kb. 14 nap), mielőtt más állatokat fertőzhetne meg.

Szabad szívférges kutyát örökbe fogadni?

Ez egy nagyon elterjedt probléma a menhelyeken manapság, és ritkán van pénzük a szívféreg-fertőzés kezelésére. Tökéletes választás lehet egy szívférges kutyus, de elkötelezettnek kell lennünk a betegség megfelelő kezelése iránt, mivel ha nem kezeljük újdonsült kedvencünket, a szörnyű fertőzés a kutya halálához vezethet.

Ha már szívférges a kutyánk, hogyan kezeltessük? Mennyibe fog kerülni?

Többféle kezelés létezik, de a kutatások alapján a legmegbízhatóbb az Amerikai Szívféreg Társaság (American Hearthworm Society ) által meghatározott a leginkább biztonságos és elfogadott. Ezen kezeléshez használt gyógyszer egy beinjekciózható, arzén-alapú termék. A kutya egy, majd egy hónap eltelte után két egymást követő napon még egy-egy injekciót kap, melyek elpusztítják a kifejlett szívférgeket a szív ereiben. Ez egy rendkívül fájdalmas injekció, melynek helye még több napig fáj az állatnak. Továbbá ezen injekciók előtt egy több hetes felkészítő gyógyszeres kúrán is túl kell esnie ebünknek (antihisztamin-, antibiotikum-, stb kúra).

A legbiztonságosabb módja a kezelésnek az, ha mindenre kiterjedő előzetes vizsgálatoknak vetjük alá kutyánkat, beleértve a röntgent, vérképet, és minden mást, ami szükséges a fertőzés súlyosságának megállapításához. Azután kutyánk megkaphatja az injekciókat. Az előzetes vizsgálatokkal és kórházi megfigyeléssel együtt a végszámla akár 280.000-300.000 forintosra is hízhat, de ez az állat tömegétől függ.


Nagyon fontos, hogy vizsgálódjunk a témában, kérdezősködjünk és szakértő orvoshoz vigyük ebünket, mert ez a betegség még viszonylag új és nem lehet rutinból kezelni.


Miért kell kímélnünk a kutyánkat a szívféreg-kezelés számos hónapja alatt?

A kezelés után a férgek megkezdik az elhalálozást. Haláluk után apró darabkákra esnek szét, amik eltömíthetik a tüdőben lévő ereket, és az eb halálát okozhatják. Ezért nem szabad hagynunk, hogy kutyánk intenzíven mozogjon, és ketrecnyugalmat kell biztosítanunk számára a kezelés alatt is, és azt követően még számos hónapig. A szívféreg-kezelés után elpusztuló kutyák többsége azért hal meg, mert gazdájuk engedte őket futni vagy játszani. Maga a gyógyszer nem okoz halált, csak az esetleges trombózis kialakulása, ha nem vesszük elég komolyan a kennelnyugalmat. Nagyon fontos! Kintre csak a dolgát elvégezni vigyük, utána egyből vigyük vissza a házba/lakásba és ott se engedjük ki a kennelből/boxból/ketrecből. Talán ez a legnehezebben végrehajtható feladat, miközben a kutyusunk könyörgő szemeibe bámulunk, aki labdázna, futna, ugrálna, de ne felejtsük, hogy pillanatnyi gyengeségünk kedvencünk életébe kerülhet!

Forrás: kutyabarat.hu