Tetvesség

Szőrtetvesség (mallophagosis)

A kutya szőrtetvességét a Trichodectes canis, a macskáét a Felicola subrostrata okozza.Ezek apró szárnyatlan lapos testű rovarok. Fejük a testhez viszonyítva nagy, a tornál mindig szélesebb. Szájszerveik rágásra alkalmasak, így mandibulájuk erős. 3 pár járólábuk van, ezek karmokban végződnek. A Trichodectes canis a kutya szőrbundájában, főleg a fejen, a füleken, a nyakon és a háton tartózkodik. Tápláléka levált hámpikkely, bőrváladék, vér.

Tünetek: Élénk mozgásukkal és a bőrre jutott anyagcseretermékeikkel viszkető érzést váltanak ki. Emiatt az állatok élénken, esetleg szünet nélkül vakaróznak, tetrészeiket dörzsölik, szőrzetüket rágják. Ezért excoriatiók keletkeznek, amelyekből – szennyeződés folytán – gyulladás jöhet létre: a bőr kipirul, feltűnően korpázik, a szőrtakaró hiányossá válik.
Jól takarmányozott, megfelelő körülmények között tartott állatokon a tetvesség nem jelentkezik súlyos formában. Ennek ellenkezője arra utal, hogy az állatok valamiben (fehérje-, vitamin-, szervetlensó-, nyomelem-,) hiányban szenvednek.

Az enyhe szőrtetvesség észrevétlen maradhat. Az erősebb invázió megállapítása az állatok erős vakarózása és a szemmel is jól látható paraziták miatt nem okoz nehézséget. Csupán arról lehet szó, hogy el kell különíteni tőle a valódi tetvességet.

Védekezés: Számos szerves klór-, foszfát-, karbamát- és piretrumtartalmú készítmény rendelkezésre áll, amelyet permetezés, porozás és fürdetés formájában alkalmazhatunk.
A terápiás beavatkozás mellett meg kell szüntetni azt az ellenálló képességet csökkentő tényezőt, amelynek következtében létrejöhet a súlyos szőrtetvesség.

Vérszívó tetvesség (anoplurosis)

Valódi vagy vérszívó tetvek okozzák, amelyek csupán fejük felépítésében különböznek a szőr- és tolltetvektől. A fej soha nem szélesebb a tornál és a szájszervek nedvszívásra alkalmasak, ezért a mandibulájuk és maxillájuk csökevényes. A fejnek egy hátranyúló betüremkedésében alakult ki a szúrócsap, amelynek segítségével fel tudják venni a táplálékot (vér).

Tünetek: Kórtani jelentősége hasonlít a szőr- és tolltetvekéhez, azzal a súlyosbítással, hogy gazdájától vért von el, s a táplálkozási módjából kifolyóan különféle ragályanyagokat terjeszthet.

A védekezésben elsőrendű szempont a higiénia, a tisztán, rendes körülmények között tartott kutyákon nem fordul elő.

Forrás: kutya-web