Hatóanyagok

Flumetrin
Toxicitás: Emberre kevésbé veszélyes. A szintetikus piretroidok csekély emlőstoxicitása azzal magyarázható, hogy a változó testhőmérsékletű állatok (halak, rovarok, kétéltűek) idegrendszerében hiányzik az idegpályákat védő hialinhüvely, ezért az idegmembrán könnyebben hozzáférhető a piretroidok számára, mint az állandó testhőmérsékletű emlősállatokban. Hátrányuk, hogy méhekre, halakra rendkívül mérgezőek.
Ezekben a termékekben található: Foresto
Bővebben (angol nyelven)

Imidakloprid
Toxicitás: Az imidakloprid nagyon veszélyes a méhekre és egyéb beporzó rovarokra. A kolónia összeomlás jelenség mechanizmusa még nem teljesen ismert, de összefüggésbe hozzák az imidaklopriddal. Más hasznos állatok is érintettek lehetnek: pl. a zöld fátyolkák, amelyek lárvái levéltetveket, kabócákat, tripszeket fogyasztanak.
Az imidakloprid akut és krónikus hatását tekintve egyaránt erős méreg, a vízi gerinctelenek pusztulását okozza. A kémiai anyagra leginkább a vízi gerinctelenek (Daphnia sp.) érzékenyek, a halak kevésbé mérgeződnek, bár a szervezetükbe a táplálékláncon keresztül, másodlagos úton bekerülhet a hatóanyag. A vízi madarak közül a tőkés récén végzett vizsgálatokkal kimutatták, hogy ez a faj jóval nagyobb rezisztenciát mutat a hatóanyaggal szemben, míg a legérzékenyebb szárazföldi madarak a házi veréb, galambfélék, japán fürj és a kanári.
Ezekben a termékekben található: Foresto, Advocate, Advantix
Bővebben (magyar nyelven)
Bővebben (angol nyelven)

Permetrin
Toxicitás: Vízi szervezetekre extrém toxikus vegyi anyag, így káros hatást gyakorolhat a természetes ökoszisztémára. A mérgező hatás kiváltásához szükséges környezeti koncentrációt ugyanakkor gyors lebomlása következtében rendszerint nem éri el.
A permethrin igen toxikus macskákra nézve, ügyelni kell, hogy ne kerüljenek kapcsolatba permethrin tartalmú rovarirtószerekkel.
Bőrön át történő expozíció esetében állatkísérletek alapján 21 nap alatt nem eredményezett tüneteket. Hosszú távú kitettség során okozhat májnagyobbodást; csirkék esetében pedig az immunrendszer aktivitását csökkentő hatásáról számoltak be.
Ezekben a termékekben található: Bobi Star, Exspot, Ectomax, Vectra 3D, Frontline Tri-Act, Biokill, Insecticide, Piret-mix, Piretrin por
Bővebben (magyar nyelven) 
Bővebben (angol nyelven)

Fipronil
Toxicitás: A vegyület a melegvérűekre nézve a közepesen, halak és méhek tekintetében viszont a rendkívül toxikus anyagok közé tartozik. A krónikus toxicitási kísérletek során megállapították, hogy patkányokon 52 hetes kezelés hatására a pajzsmirigy hormonrendszere sérül, illetve máj- és veseelváltozások lépnek fel. Hosszabb idejű kitettség esetén a fipronil humán karcinogén vegyületnek tekinthető.
Ezekben a termékekben található: Frontline Tri-Act, Frontline Combo, Frontline, Fiproxil, Fypryst, Pestigon, Certifect
Bővebben (magyar nyelven)
Bővebben (angol nyelven)

Tetrametrin
Toxicitás: A tetrametrin kifejezetten toxikusnak tekinthető méhek esetében, de nem tekintjük toxikusnak madarakra és emlősökre nézve.
A tetrametrin humán karcinogén hatása feltételezhető. Kísérleti patkányokban a szövet közötti tér sejtjeinek daganatos elváltozás (adenoma) gyakorisága szignifikánsan magasabb volt a magasabb koncentrációval kezelt állatokban.
Ezekben a termékekben található: Bobi Star, Neostomosan
Bővebben (angol nyelven)

Deltametrin
Toxicitás: Emlősökre gyakorolt akut toxicitása enyhe; a WHO és az US EPA patkányokon végzett vizsgálatok alapján egyaránt mérsékelten veszélyesnek értékelte. A deltamethrin 1-es kategóriájú endokrin diszruptor* anyagként szerepel az EU besorolásában (COM(1999)706), így ha az új uniós felülvizsgálat is megállapítja ezen egészségügyi kockázatát, akkor az új uniós növényvédelmi rendelet szerint ki kell vonni a mezőgazdasági használatból. Nagyon mérgező a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat.
*Az endokrin rendszerbe, azaz a belső elválasztású mirigyek működését károsító, hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok.
Ezekben a termékekben található: Scalibor
Bővebben (magyar nyelven) 
Bővebben (angol nyelven)

Diazinon
Toxicitás: A diazinon toxikus a madarakra, méhekre, halakra és a vízben élő gerinctelenekre. Nagyon mérgező a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat.
(Az EU 2007-ben visszavonta a diazinont tartalmazó növényvédőszerek engedélyét.)
Ezekben a termékekben található: Duoband, Beaphar
Bővebben (angol nyelven)

Moxidectin
Toxicitás: A rendelkezésre álló adatok alapján a moxidektin vízi és üledéklakó élőlényekkel szembeni, nagymértékű toxicitását állapították meg.
Ezekben a termékekben található: Advocate
Bővebben (magyar nyelven)
Bővebben (angol nyelven)

Selamectin
Toxicitás: A selamectin káros hatást fejthet ki a halakra vagy bizonyos, a halak táplálékául szolgáló vizi élőlényekre.
Ezekben a termékekben található: Stronghold
Bővebben (angol nyelven)

Dinotefurán
Toxicitás: A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a dinotefurán nem túlzottan mérgező a halakra, gerinctelen vízi élőlényekre, vagy vízi növényekre.
Ezekben a termékekben található: Vectra 3D
Bővebben (angol nyelven)

Piriproxifen
Toxicitás: Mérgező a méhekre, halakra és más vízi élőlényekre.
Ezekben a termékekben található: Vectra 3D
Bővebben (angol nyelven)

Piriprol
Toxicitás: A piriprol káros hatással lehet a vízi élőlényekre.
Ezekben a termékekben található: Prac-tic
Bővebben (angol nyelven)

Propoxur
Toxicitás: Ártalmas a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat.
Ezekben a termékekben található: Kiltix
Bővebben (angol nyelven)

S-metoprén
Toxicitás: Kevésbé toxikus az emlősökre. Halakon kimutatták fejlődési-rendellenesség okozó hatását (Székács 2006). A vízi környezetbe kerülve a vízi szervezetekre ártalmas, de rövid időn belül lebomlik és hosszantartó károsodást nem okoz.
Ezekben a termékekben található: Frontline Combo, Certifect
Bővebben (angol nyelven)

Amitráz
Toxicitás: Nagy mértékben károsíthatja a vízi élővilágot. Mérgező a macskákra és a lovakra!
Ezekben a termékekben található: Certifect
Bővebben (angol nyelven)