“Természetes” megoldás

A természetes összetevőket tartalmazó készítmények azt az elvet követik, hogy azokat a kutyák/emberek által kibocsátott illatokat próbálják meg kendőzni, amelyeket a kullancsok, illetve más élősködők vonzónak találnak. Tehát pl. a kilélegzett széndioxidot, a verejtékben levő ammóniát, a lehelet illatát.
Tapasztalatok szerint néhány illóolaj illatát kimondottan kellemetlennek találják a paraziták, ezt kihasználva készíthetünk magunk, vagy a kutyánknak illóolajos keveréket, ami illatfelhőt képezve távol tarthatja az élősködőket.

Csak bevizsgált kémiai típusú, első lepárlású, 100%-os illóolajokat használjunk! Kérjük ki szakember tanácsát! Mindig higítva használjuk az olajokat, mert allergiás reakciókat válthatnak ki! Csak külsőleg alkalmazhatóak! Sebekre, sérült bőrfelületre ne alkalmazzuk!

Higítani bázisolajban, vagy desztillált vízben tudunk.
Bázisolajak pl. mandulaolaj, jojobaolaj, avokádóolaj, ricinusolaj, olívaolaj stb., általános ajánlás szerint 50 ml bázisolajba összesen 20-40 csepp illóolajat tegyünk. Séták, kirándulások előtt alkalmazzuk.
Permethez 50 ml vízbe tegyünk kb. 15-20 csepp illóolajat, rázzuk össze, és fújjuk a kutyánkra, vagy a ruhánkra (ügyelve, hogy szem-szájba ne kerüljön). Séták előtt alkalmazzuk, vagy kirándulás során 2-3 óránként fújjunk belőle.

 

Legnépszerűbb természetes illóolajok élősködők ellen

Geránium olaj

A geránium, más néven rózsamuskátli illóolajáról terjengő információk nem légből kapottak, de ha tudományosan közelítünk, a kullancsok nem a gerániumot, hanem a benne lévő geraniol monoterpén alkohol vegyületet nem kedvelik. A “nemszeretem” vegyületek a rovarok számára még a citrálok és citronellál terpén aldehidek. Ezek a természet legerősebb rovarűzői, mely anyagokat a növények saját védelmükre termelik. A geránium illóolaja ebben is élen jár, hiszen mindkét vegyületből van benne a geraniol mellett.
Hatásos szúnyogok, kullancsok, legyek és más rovarok ellen.
Az erre való igényt felismerve és piaci rést betöltve egyre több állatgyógyászati készítmény kapható, amely geránium olajat (vagy a benne lévő geraniolt) tartalmaz, pl. nyakörv, spot on, vagy spray formájában, tehát ha nem szeretnénk otthon kísérletezni, készen is hozzájuthatunk.

Citromfű olaj

Jellegzetes illatát a benne lévő citrálok adják. Főbb alkotórészei a citrál és a citronellol, valamint a linalool, a geraniol és a citronellol. Ma a citromfűolaj szinte mindegyik szúnyog és moszkitó elleni bőrkrémben megtalálható, erős szaga elriasztja a rovarokat.
Hatásos szúnyogok, kullancsok, legyek és más rovarok ellen.

Citromos eukaliptusz olaj

Az Ausztráliában őshonos, de Brazíliában és Kínában is termesztett örökzöld fa leveleiből, a citromos eukaliptusz friss leveleiből és hajtásvégeiből nyerik. Fő alkotórésze a citronellál, mely vegyület mellett citrál és egyéb aldehidek, valamint alkoholok (pl geraniol) találhatók. Az olaj főbb hatásaik között szerepel rovarriasztó hatása. Hatásos szúnyogok, kullancsok, legyek és más rovarok ellen.

Levendula olaj

A levendulaolaj fő alkotórészei a linalool és a linalil-acetát, limonén, amiknek az illatát a legtöbb rovar és bogár egyáltalán nem kedveli. Szúnyog és kullancs ellen is hatásos.

Neem olaj

A Neem fát a mezőgazdaságban trágyaként, növényvédőként és rovarirtó szerként használják. A Neem olaj rendkívül gazdag összetételű, de nehéz szaga van. Azok számára, akik nem bírják, egyéb növényi olajokkal kell keverni és/vagy citrusok vagy menta illóolajával. A Neem olaj felhasználásával összeállított készítményeket emiatt ajánlatos kis tételekben kikísérletezni, hogy kiderüljön, mennyire toleráljuk.
Kullancsok, szúnyogok, legyek, bolhák ellen hatásos.

 

A természetes szereket általában kiegészítésre használhatjuk pl, nyakörv, vagy spot on mellett.